Geslaagde platformbijeenkomst Port Of Utrecht

transport vervoer over water

Tijdens een goed bezochte bijeenkomst heeft de nieuwe Utrechtse wethouder van mobiliteit en duurzaamheid, Lot van Hooijdonk, op 1 juli jl. kennisgemaakt met het Platform Port Of Utrecht. Dit platform is in 2013 opgericht om Utrecht als de multimodale toegangspoort van de regio duurzaam op de kaart te zetten. In een geanimeerde meeting in Paviljoen Waterwerken, midden op het Utrechtse bedrijventerrein Lage Weide, presenteerde Port Of Utrecht een overzicht van haar lopende projecten.

Aandacht ging eerst uit naar innovatief vervoer van afval over water. Jos van Rooijen (Oskam) belichtte de maiden voyage van een nieuwe ‘afvalboot’ tussen Utrecht en Amsterdam. De afvalboot kan in één vaart ca. 1.200 ton afval vervoeren. Niet alleen de capaciteit is indrukwekkend, ook kunnen straks op jaarbasis 9.000 tot 12.000 vrachtwagenritten tussen Utrecht en Amsterdam geschrapt worden. Als de resultaten van de recente testvaart geheel verwerkt zijn, volgt een besluit de afvalboot structureel in te gaan zetten.

Jacques van Wees (Logitech) gaf een update over het lopende haalbaarheidsonderzoek naar meer vrachtvervoer over spoor van en naar Lage Weide. Hoewel de volumes te gering zijn voor een majeure opschaling van het huidige railvervoer, is op Lage Weide wel sprake van een potentieel veelbelovend vliegwieleffect. Er zijn zowel bedrijven met lading geïdentificeerd als een vervoerder die op Unit Cargo-niveau wil aanhaken. De Port Of Utrecht hoopt nog dit jaar met bedrijven en vervoerder een pilot te starten.

Ook passeerde een mogelijk snel te realiseren Logistiek Ontkoppel Punt (LOP) op Lage Weide de revue en lichtte Brigitte Slegers (KvK) een verkenning naar een ‘marktplaats voor vrachtautomobiliteit’ toe. Theo van Oijen (voorzitter Port Of Utrecht) memoreerde de recente aanleg van een spiegelafstelplaats op Lage Weide waarna het woord was aan wethouder Lot van Hooijdonk. Zij gaf een reflectie op de huidige activiteiten van Port Of Utrecht en nam de aanwezigen kort mee in haar beleidsspeerpunten voor de komende vier jaren.

Scroll naar boven